Ligging Herberg De Gouden Heuvel, Den Bosch

De Opkamer of Museum Kamer met grote tekeningen uit 1870 van Cees van den Heuvel en zijn vrouw Anna Vugts.




Herberg De Gouden Heuvel is gevestigd in een Gemeentelijk monument in Den Bosch.

De Herberg ligt tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Het adres is Hoefpad 1, 5223 JK  Den Bosch


Als u de borden JBZ volgt vindt u het eenvoudig. Het is de grote witte boerderij met de monumentale lindenbomen ervoor.

De ingang is iets lastiger te vinden: Sla bij de stoplichten op de Vlijmense weg, ter hoogte van de parkeergarage en het oude klooster, af naar de Oude Vlijmense weg. neem de eerste weg links, de Hoeflaan en sla meteen links af de doodlopende weg, Het Hoefpad geheten,  in. Rij door tot voorbij het voorterras en draai het hek rechts in.


Het is een oude boerderij annex herberg die rond de jaren 1600 tot 1650 gebouwd is. Het huidige pand is na enkele branden, beschietingen door het FRanse leger in 1794 en beschadiging in de tweede wereld oorlog wel veranderd, met name het stal gedeelte. De stal is in 2015, tijdens de restauratie, geheel gerestaureerd met nieuwe zijmuren waarin de oorspronkelijke grote deuren in de Zuid -Oost muur die mettertijd verdwenen waren, weer zijn terug gebracht. Binnen is de stal indeling vervangen door een woon gedeelte (beneden) en wordt nog gewerkt aan een herberg/bed and breakfast gedeelte (boven). Daartoe is een extra deur aangebracht in de Noord-West muur. Ook wordt er boven een dubbele deur gemaakt naar het grote terras boven (65sqm)


De oude hooimijt, die bestond uit drie stalgedeelten en een bovenzolder voor het hooi, is in de oude vorm hersteld maar heeft deels een wat andere functie gekregen omdat er geen paarden meer worden gehouden. De middelste stal waar de twee paarden stonden en een peeën snijmachine, is nu in gebruik als opslag voor boeken, een  bibliotheek. Vandaar de naam Hooibieb.De oude eten- en drinkbakken van de twee paarden  zijn gehandhaafd zodat goed te zien is hoe het er vroeger uitzag. Ook is een oude pompbak weer aangebracht.

 Het stalletje aan de Zuid-Oost kant is als stal hersteld en gaat in de toekomst dienen als stal voor enkele schapen en/of geiten. Het is nu opslag.

De ingestorte stallen aan de Oost kant en Noord Westkant zijn weer opgebouwd. De stal aan de Noordkant is nu werkhok, met allerlei machines (zagen,boren enz) en daar worden herstelklussen gedaan. Het stalletje aan de westkant is bij de middenstal getrokken.


ORANGERIE ARDINA, genoemd naar mijn tante Ard die hier vele jaren een kippenhok en opbergruimte had.


Het oude kippenhok was ingestort onder het geweld van een afgevallen tak van de nu verwijderde zieke, meer dan 100 jaar oude kastanje. Het is weer opgebouwd in iets andere vorm ( ander dak met zonnepanelen in plaats van het oude dak van cementplaten). Ook is het oude bruine aanzicht wat niet fraai combineerde met het witgepleisterde en geverfde pand  veranderd: Het wel weer uit hout opgetrokken "kippenhok" is wit geschilderd met deuren en kozijnen donkergroen zodat het meer een geheel zal worden met het hoofdgebouw en de hooibieb.Het is niet voor niets een monument. Het zal dienen als tuinhuis met ruimte voor de maaimachine en verdere tuinbenodigheden  en als plantenverzorgings en knutsel ruimte. Er kan ook een tafeltennistafel in gezet worden voor actieve ontspanning.

 Voor en naast het oude kippenhok zal een terrasje gemaakt worden waar je van de ondergaande zon kunt genieten. De avondluchten zijn hier namelijk altijd erg fraai.

Aan de achterkant van het herstelde kippenhok komt plaats voor ganzen die het erf moeten gaan bewaken.

Ook het al vele jaren bestaande ooievaars nest is inmiddels hersteld en hopelijk keren de ooievaars dan weer terug in Deuteren. De oude duiventil die door een storm is geveld zal eveneens hersteld worden.

Om het geheel zoveel mogelijk energieneutraal te laten functioneren zijn drie kleine windturbines bevestigd aan de ooievaarsmast en zullen zonnepanelen op het herstelde "kippenhok" worden geplaatst


Tot slot een mooie anecdote: in de Zuid Oost muur van de stal had zich op de plek van de oude dubbele deuren een varen gevestigd. Omdat het bleek te gaan om een nogal speciale varen, is besloten dit stuk muur in zijn geheel te verplaatsen naar de stenen wal die aan de voorkant van de tuin is gebouwd, mede als geluidsdemping. 

Hopelijk handhaaft de varen zich daar "op vertrouwde grond".