Ligging Herberg De Gouden Heuvel, Den Bosch

De Opkamer of Museum Kamer met grote tekeningen uit 1870 van Cees van den Heuvel en zijn vrouw Anna Vugts.


Herberg De Gouden Heuvel is gevestigd in een Gemeentelijk monument in Den Bosch.

De Herberg ligt tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Het adres is Hoefpad 1, 5223 JK  Den Bosch


Als u de borden JBZ volgt vindt u het eenvoudig. Het is de grote witte boerderij met de monumentale lindenbomen ervoor.

De ingang is iets lastiger te vinden: Sla bij de stoplichten op de Vlijmense weg, ter hoogte van de parkeergarage en het oude klooster, af naar de Oude Vlijmense weg. neem de eerste weg links, de Hoeflaan en sla meteen links af de doodlopende weg in, Het Hoefpad geheten. Rij door tot voorbij het voorterras en draai het hek rechts in.


Het is een oude boerderij annex herberg die rond de jaren 1600 tot 1650 gebouwd is. Het huidige pand is na enkele branden, beschietingen door het Franse leger in 1794 en beschadiging in de tweede wereld oorlog, wel veranderd, met name het stal gedeelte. De stal is in 2015, tijdens de restauratie, geheel gerestaureerd met nieuwe zijmuren waarin de oorspronkelijke grote deuren in de Zuid -Oost muur die mettertijd verdwenen waren, weer zijn terug gebracht. Binnen is de stal indeling vervangen door een woon gedeelte (beneden) en er is een herberg/bed and breakfast gedeelte (boven). Er zijn daar twee B and B kamers en een keuken/zit gedeelte gemaakt. Als eigen opgang is een extra deur aangebracht in de Noord-West muur. Ook is er boven een dubbele deur gemaakt naar het grote terras boven (65sqm). Dit kan nu worden gebruikt door de bewoners van kamer twee, drie , vier en vijf.


De oude hooimijt, die bestond uit drie stalgedeelten en een bovenzolder voor het hooi, is in de oude vorm hersteld maar heeft deels een wat andere functie gekregen omdat er geen paarden meer worden gehouden. De middelste stal waar de twee paarden stonden en een peeën snijmachine,

( deze machine staat nu in de tuin aan de westkant), is nu in gebruik als opslag voor boeken, een  bibliotheek. Vandaar de naam Hooibieb.De oude eet- en drink bakken van de twee paarden  zijn gehandhaafd zodat goed te zien is hoe het er vroeger uitzag. Ook is een oude pompbak weer aangebracht. In de bibliotheek is ook een badkamer met douche en WC. Boen staat ook een dubbel bed om op uit te rusten. Verder staat er een antiek bureau waar je prima aan kan werken. Er is WIFI en TV in de bibliotheek.

Het stalletje aan de Zuid-Oost kant is als stal hersteld . Het is nu opslag.

De ingestorte stallen aan de Oost kant en Noord Westkant zijn weer opgebouwd. De stal aan de Noordkant is nu werkhok, met allerlei machines (zagen,boren enz). Daar worden herstelklussen gedaan. Het stalletje aan de westkant is bij de middenstal getrokken.


ORANGERIE ARDINA, genoemd naar mijn tante Ard die hier vele jaren een kippenhok en opbergruimte had.


Het oude kippenhok was ingestort onder het geweld van een afgevallen tak van de nu verwijderde zieke, meer dan 100 jaar oude kastanje. Het is weer opgebouwd in iets andere vorm ( ander dak met zonnepanelen in plaats van het oude dak van cementplaten). Ook is het oude bruine aanzicht wat niet fraai combineerde met het witgepleisterde en geverfde pand  veranderd: Het wel weer uit hout opgetrokken "kippenhok" is wit geschilderd met deuren en kozijnen donkergroen zodat het meer een geheel is met het hoofdgebouw en de hooibieb.Het is niet voor niets een monument.

Het zal dienen als tuinhuis waarje heerlijk kunt zitten op zomerse dagen, met een aangenaam terras ervoor met zicht op de kleine vijver. Het dient ook als plantenverzorgings en knutsel ruimte. Er kan ook een tafeltennistafel in gezet worden voor actieve ontspanning. In het huisje staat ook een houtkachel en er is een WC en een kleine douche.

Achter het tuinhuisje is een terrasje gemaakt waar je van de (ondergaande) zon kunt genieten. De avondluchten zijn hier namelijk altijd erg fraai.

Aan de westkant van het tuinhuis is een weide waar onze Ouessant schaapjes wonen en grazen.

Ook het al vele jaren bestaande ooievaars nest daar is inmiddels hersteld en hopelijk keren de ooievaars weer terug in Deuteren. De oude duiventil die door een storm is geveld is eveneens hersteld .

Om het geheel zoveel mogelijk energieneutraal te laten functioneren zijn drie kleine windturbines bevestigd aan de ooievaarsmast en zijn 30 zonnepanelen op het herstelde "kippenhok" geplaatst.


Tot slot een mooie anecdote: in de Zuid Oost muur van de stal had zich op de plek van de oude dubbele deuren een varen gevestigd. Omdat het bleek te gaan om een nogal speciale varen, is besloten dit stuk muur in zijn geheel te verplaatsen naar de stenen wal die aan de voorkant van de tuin is gebouwd, mede als geluidsdemping. 

Hopelijk handhaaft de varen zich daar "op vertrouwde grond".