Korte Geschiedenis De Gouden Heuvel

De boerderij waar de Gouden Heuvel in is gevestigd, is rond 1600 tot 1650 gebouwd door, waarschijnlijk, de familie Bel. Hun (achter)kleindochter Adriana Bel, geboren 1785, trouwde met Martinus van den Heuvel, geb.1778. Sindsdien wonen er van den Heuvels in deze boerderij.

De boerderij werd ernstig beschadigd door het Franse leger rond 1794. Kanons Kogels waarmee het huis beschoten werd, zijn tot vandaag te zien, ingemetseld in de  toen herbouwde Zuidmuur.

Cees van den Heuvel, geboren in 1818 nam de boerderij over en dreef ook , samen met zijn vrouw Anna Vugts, een café in het voorhuis. Er zijn nog foto's bewaard gebleven van dit pand en te zien in de museum kamer en de eetruimte (het oude café) van de Herberg. Wij weten niet wanneer hier voor het eerst een café is gestart, wellicht kan iemand ons daarbij helpen. Het zou wel de oudste vergunning zijn geweest van Cromvoirt en Vlijmen; maar of dat echt zo is weet ik ook niet.

Dit café was de eerste stopplaats van de postkoets, van van Gend en Loos, vanuit Den Bosch naar Vlijmen en Waalwijk. Het huis lag in die tijd in de gemeente Cromvoirt. Cees en ook zijn zoon Jan zijn beiden 25 jaar wethouder geweest van Cromvoirt.

Cees is de overgrootvader van moeders kant, van de huidige bewoner en eigenaar van de Bed and Breakfast, Lars (Lambertus) Brok.

De jongste zoon van Cees, Jan van den Heuvel Sr., nam de boerderij en het café over van zijn vader. De oudste zoon Cees junior, was namelijk naar Amerika geëmigreerd en woonde tot zijn overlijden in New York. 

Zijn vrouw Bertha van Coenen, geboren op een boerderij aan de Deuterse straat, dreef het café.

Hun dochter Jo nam na de dood van haar moeder het café over. Toen zij , in 1974, 65 werd is zij gestopt met het café.

In de (museum) opkamer hangen vele oude foto's uit de jaren 1880 tot  heden.

Zoon Jan van den Heuvel Jr. nam samen met zijn zus Ard het werk op de boerderij over. Het was een gemengd bedrijf met een vijfentwintig melkkoeien, wat vaarzen en kalveren, varkens, wat schapen en ongeveer 300 kippen. Verder drie trekpaarden voor het werk. Daarnaast akkers met haver, gerst, tarwe, voederbieten en grasland. Land rond het huidige ziekenhuis en al het land achter het huis tot en met de huidige helftheuvel was in bezit van de van den Heuvels.

Jan van den Heuvel senior schonk het land waarop nu het ziekenhuis staat aan de katholieke kerk om er een klooster en een kerk op te bouwen. De familie kreeg als beloning vaste plaatsen op de eerste rij in de kerk. De kerk verkocht later de grond aan het protestants ziekenhuis, het Alexander ziekenhuis. Dat brak de kerk af maar liet het klooster staan als woonruimte voor leerling verpleegkundigen. Men zegt dat men de oude Jan in zijn graf hoorde protesteren.

Een stuk grond voor het huis en bijna alle grond naast en achter de boerderij werd door de gemeente onteigend en later als bouwgrond verkocht. De hele wijk achter het huis is daarop gebouwd. Voor het huis werden alle oude bomen gekapt en werd een, eerst tweebaans, weg aangelegd. Deze weg is bij twee latere uitbreidingen, de laatste in 2009, helaas steeds dichter bij het voorterras komen te liggen.

Jo, Ard en Jan zijn nooit getrouwd en na hun overlijden erfden de kinderen van hun zus Jeanneke (Adriana) van den Heuvel en haar man Jos (Adrianus) Brok het huis.

Zoon Lars, van beroep oorspronkelijk gezinstherapeut/psychiater, nam het deel van zijn zus over en begon met zijn vrouw Marijke Goud, de huidige Bed and Breakfast in de traditie van het oude café.